Czyszczenie ekspresu do kawy

  1. PO PIERWSZE – JAK CZĘSTO?

Aby nasz ekspres działał sprawnie i serwował nam niezmiennie pyszną kawę, należy regularnie czyścić jego powierzchnie użytkowe oraz wnętrze. Do tego celu używamy specjalnych preparatów. Jest to czynność niezwykle prosta, polegająca na obmyciu z olejków kawowych i osadów elementów ekspresu. Obecnie najczęściej załatwia to za nas sama maszyna, wrzucamy odpowiednią tabletkę do komory i reszta dzieje się automatycznie.

Wg. zaleceń ekspres domowy powinniśmy czyścić mniej więcej po 150-200 zaparzonych filiżankach kawy, co w praktyce oznacza mniej więcej 2-3 tygodnie. Chyba, że mamy do czynienia z wytrawnym kawoszem lub dużą liczbą domowników pijących kawę, wtedy ekspres warto wyczyścić nawet raz na 1-1,5 tygodnia.

2. PO DRUGIE – NAJWAŻNIEJSZE ELEMENTY DO WYCZYSZCZENIA

Najważniejsze podczas czyszczenia ekspresu jest zadbanie o dobrą kondyncję serce ekspresu, czyli modułu zaparzającego. To prosta czynność, wymagająca od nas jednak wymontowania modułu i przeczyszczenia go, tak aby usunąć osady. Zaniedbując tą czynność niestety skazujemy nasz ekspres na zapleśnienie oraz powstawanie awarii, brak czyszczenia zaparzacza będzie także rzutować na jakość serwowanej przez ekspres kawy. Moduł zaparzający wyciągamy po uprzednim wyłączeniu maszyny, aby to zrobić wystarczy otworzyć dzrzwiczki znajdujące się z boku maszyny. Następnie wyciągamy zaparzacz/moduł zaparzający z ekspresu i dokładnie obmywamy go pod bieżącą wodą. Po otarciu i wysuszeniu montujemy go z powrotem w maszynie.

Istnieją ekspresy, w których nie mamy prostej możliwości dostania się do modułu. Nie należy się tym jednak przejmować, jeśli producent nie udostępnił prostej możliwości demontażu modułu, oznacza to najprawdopodobniej, że w tym właśnie modelu nie ma możliwości na pozostawianie zanieczyszczeń w module.

3. PO TRZECIE – PAMIĘTAJ O SYSTEMIE MLECZNYM

To włąśnie w systemach mlecznych zachodzi największe ryzyko rozwoju niebezpiecznych dla ludzkiego organizmu bakterii, nieczyszczony regularnie system mleczny wydziela nieprzyjemne zapachy i może także prowadzić do uszkodzenia maszyny a w najgorszym przypadku do zatrucia organizmu. Tutaj zasada jest prosta, system mleczny czyścimy po każdym użyciu lub po prostu każdego dnia!

Raz na tydzień warto przeprowadzić czyszczenie za pomocą specjalistycznych środków, polega ono na przepuszczeniu przez przewody systemu mlecznego specjalnego płynu, który usuwa wszelkie osady, zaschnięte resztki mleka i dokładnie czyści oraz dezynfekuje wnętrze przewodów.

4. PO CZWARTE – TACKI W EKSPRESIE AUTOMATYCZNYM

Najprostsza z czynności składających się na czyszczenie ekspresu automatycznego, to opróżnianie tacki ociekowej i regularne jej przemywanie. Obecne ekspresy autmoatyczne albo posiadają pływak informujący nas o konieczności wylania wody z tacki i jej przeczyszczenia, gdy pływak unosi się na jej powierzchni lub posiadają automatyczny system informujący nas o konieczności wykonania czyszczenia.

Natomiast jeśli przez jakiś czas nie używamy ekspresu a zapomnieliśmy wyczyścić tackę, możemy wręcz być pewni powstania tam pleśni i źródła nieprzyjemnych zapachów.